Pri nákupe nad 40€ máte dopravu zadarmo*

Košík 0 0.00

Arabiky

kategória ⎯ arabiky

Kávy z regiónov Kolumbia, Etiópia, India a mnoho ďalších..
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*
PRI NÁKUPE NAD 40€ - POŠTOVNÉ ZDARMA*

Objav našu celú
paletu praženej kávy.

Káva je vášeň a stále impozantný príbeh bez konca. Od plantáži manufaktúr, cez pestovateľov, pražiarne až konečného spotrebiteľa. Je dôležité si uvedomiť, že za každým balením a šalkou kávy sa skrýva jedinečný príbeh.

Káva je istým spôsobom objavovanie sveta. Ide o viac ako len nápoj. Je to každodenný rituál, bez ktorého nám niečo chýba. Pitie kávy je pre každého z nás tak individuálne ako my sami.

U nás v Doraze preferujeme myšlienku neznásilňovania kávy. Chceme, aby ste si našli to, čo vám vyhovuje a spôsob, ktorí máte naozaj radi. Možno preferujete intenzívne espresso, jemné cappuccino alebo osviežujúci filter či cold brew. Vždy je to nakoniec len o vás. Cheers, tak na zdravie.

Kávovník arabský
lat. Coffea arabica

Kávovníkovy ker pochádza z horských oblastí Etiopie, regiónu Kaffa a Južného Súdánu. Odtiaľ sa rozšíril do Jemenu, neskôr do celého sveta. Ide o najkultivovanejšu rastlinu na svete a tvorí zhruba 70% celosvetovej produkcie.

Základné dve odrody Kávovníka arabského sú Typica a Bourbon.

Arabika je omnoho náročnejšia na pestovanie ako robusta, a preto je svojou kvalitou táto odroda tak prominentná a obľúbená. Plody kávovníka sa obvykle zberajú v období, keď dosahujú zrelosť.

Väčšina kávových plodov zreje od júna do októbra, v závislosti od konkrétneho regiónu a odrody kávovníka. Niektoré odrody arabiky podliehaju zberu viacnásobne v priebehu sezóny, iné sa zberajú v jednom kole a ponechávajú sa tie plody, ktoré ešte nezreli.

Ručný zber je najpoužívanejším pri najkvalitnejších odrodách, takto selektívny výber umožňuje zber toho najlepšieho.

Kávovník arabský
lat. Coffea arabica

Kávovníkovy ker pochádza z horských oblastí Etiopie, regiónu Kaffa a Južného Súdánu. Odtiaľ sa rozšíril do Jemenu, neskôr do celého sveta. Ide o najkultivovanejšu rastlinu na svete a tvorí zhruba 70% celosvetovej produkcie.

Základné dve odrody Kávovníka arabského sú Typica a Bourbon.

Arabika je omnoho náročnejšia na pestovanie ako robusta, a preto je svojou kvalitou táto odroda tak prominentná a obľúbená. Plody kávovníka sa obvykle zberajú v období, keď dosahujú zrelosť.

Väčšina kávových plodov zreje od júna do októbra, v závislosti od konkrétneho regiónu a odrody kávovníka. Niektoré odrody arabiky podliehaju zberu viacnásobne v priebehu sezóny, iné sa zberajú v jednom kole a ponechávajú sa tie plody, ktoré ešte nezreli.

Ručný zber je najpoužívanejším pri najkvalitnejších odrodách, takto selektívny výber umožnuje zber toho najlepšieho.

Pericarp /
plod kávovníka

Plodom je 1,5 cm veľká kôstkovica, najskôr zeleného sfarbenia, v priebehu sa farba mení cez žltú, červenú až fialovú. Vnútri plodov sa nachádzajú 1-2 semená s pozdĺžnou ryhou. Tie obsahujú značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5—1,7% kofeínu.

Kávovník je vždyzelený ker s eliptickými tuhšími listami dosahujúcimi niekde okolo 15 cm. Dorastá do výšky 5-6 m, v kultúre 2-3 m. Ideálne sa mu darí pri teplotách medzi 15 až 25°C a vlhkom prostredí, vo výškach od 600-2500 m.n.m. V nižších n.m. výškach podiel kofeínu klesá.

Je faktom, že pestovanie vo väčších vyškach ovplivňuje kvalitu a chuťové profily, ktoré tak získavajú výraznejšiu pestrosť.

Najkvalitnejšie druhy arabík sa pestujú vo vyšších oblastiach, kde je dokonalá kombinácia vysokej nadmorskej výšky, striedavého obdobia dažďov, nepriameho slnečného žiarenia a dobrej drenážnej pôdy s obsahom minerálov.

Pericarp /
plod kávovníka

Plodom je 1,5 cm veľká kôstkovica, najskôr zeleného sfarbenia, v priebehu sa farba mení cez žltú, červenú až fialovú. Vnútri plodov sa nachádzajú 1-2 semená s pozdĺžnou ryhou. Tie obsahujú značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5—1,7% kofeínu.

Kávovník je vždyzelený ker s eliptickými tuhšími listami dosahujúcimi niekde okolo 15 cm. Dorastá do výšky 5-6 m, v kultúre 2-3 m. Ideálne sa mu darí pri teplotách medzi 15 až 25°C a vlhkom prostredí, vo výškach od 600-2500 m.n.m. V nižších n.m. výškach podiel kofeínu klesá.

Je faktom, že pestovanie vo väčších vyškach ovplivňuje kvalitu a chuťové profily, ktoré tak získavajú výraznejšiu pestrosť.

Najkvalitnejšie druhy arabík sa pestujú vo vyšších oblastiach, kde je dokonalá kombinácia vysokej nadmorskej výšky, striedavého obdobia dažďov, nepriameho slnečného žiarenia a dobrej drenážnej pôdy s obsahom minerálov.

~ Blendy & Kávové zmesy — Limitky

Alebo radšej krémovejšie chute?
Objav naše chutné a vyvážené blendy.

Previous
Next

Newsletter

Pridaj sa k nám, získaj 10% na svoju prvú objednávku a vždy čerstvý NWSLTR*

Odoslaním e-mailu súhlasíte s našimi obchodnými podmienkami a zásadami ochrany osobných údajov.

Pravda, ktorá nie príliš poteší: Keď sa rozhodnete ísť neistou cestou môže sa stať, že vaše domáce espresso bude ako zoskok padákom s odretými ušami.
Dnes sú dostupné kvalitné kávovary za pomerne prijateľné ceny. Ak máte naozaj radi dobrú kávu, vaša investícia sa vám vráti..

Akonáhle máte svoj domáci setup v poriadku, cesta k príprave kvalitného espressa sa stáva optimistickejšou a chutnejšou a plnou kávových zážitkov. Všetko ostatné je už len trpezlivosť a prax.

Snaha dosiahnúť čo najdokonalejší chuťový zážitok sa vždy vyplatí. Keď sa vám to podarí, vaša šálka s kávou jednoducho ožije..

Vyskúšajte náš najobľúbenejší espresso blend INTERCITY vhodný tiež na French press aj do Koťoga a Džezvy.

Filter vás v každej jeho podobe zoberie za horizont, ide o majstrovský spôsob prípravy kávy. Chuťový profil sa roztiahne do šírky a hĺbky a káva odhalí celý svoj potenciál. Filter otvára priestor spoznať chuť kávy omnoho detailnejšie a s väčšou presnosťou.

Samozrejme tento spôsob prípravy kávy nemusí vôbec vyhovovať každému. Ak sa ale nebojíte nových chutí a chcete objaviť krásu filtrovanej kávy, je čas.

Odporúčame našu RWANDU KAMONYI WOMEN COFFEE.

Samozrejme. Skutočný kávový zážitok ale nastáva v momente, keď si kávu pred jej prípravou vždy čerstvo zomeliete. Po namletí káve postupne klesá istá časť chuťového profilu a tiež jej arómy.

Typ mletia nám uveďte do poznámky*

Áno, máme aj veľmi chutný a kvalitný organický decaf (kávy bez kofeínu).

Výrazné a komplexné chute môžu pri nesprávnom skladovaní kávy klesnúť. Kávu preto odporúčame skladovať na chladnom a suchom mieste – v skrini alebo skrinke mimo zdroja tepla, ako je napríklad rúra – v pôvodnom obale, alebo inej vzduchotesnej nádobe.

Neodporúčame skladovať kávu v chladničke, pretože vlhkosť degraduje jej chute a celkovú kvalitu. Skladovanie v mrazničke odporúčame len za určitých podmienok (dlhodobé a neprerušované obdobie).

Kávu odporúčame spotrebovať do 20 dní od dátumu praženia. Podľa našich skúseností začína neskôr káve blednúť jej komplexný chuťový profil.

Dopravu zadarmo máme pri nákupe nad 40€. Pri lokálnych objednávkach v rámci Košíc si viete bezplatne vyzdvihnúť kávu v jednej z naších predajní.

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

FAQ ⎯ Časté otázky ⎯

Zopár naších tipov,

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Doraz® ⎯ Made my day ⎯

Môj košík
Chýba ti 40.00 a dopravu máš ZDARMA!
Váš košík je prázdny.

Neviete sa rozhodnúť?