Zopár naších tipov,
COLOMBIA TUMBAGA SUGAR CANE DECAF
Hodnotenie 5.00 z 5 na základe 1 zákazníckej recenzie
(1 recenzia zákazníka)
Sledujte nás
Káva je vášeň a stále impozantný príbeh bez konca. Od plantáži manufaktúr, cez pestovateľov, pražiarne až konečného spotrebiteľa. Je dôležité si uvedomiť, že za každým balením a šalkou kávy sa skrýva jedinečný príbeh.
Káva je istým spôsobom objavovanie sveta. Ide o viac ako len nápoj. Je to každodenný rituál, bez ktorého nám niečo chýba. Pitie kávy je pre každého z nás tak individuálne ako my sami.
U nás v Doraze preferujeme myšlienku neznásilňovania kávy. Chceme, aby ste si našli to, čo vám vyhovuje a spôsob, ktorí máte naozaj radi. Možno preferujete intenzívne espresso, jemné cappuccino alebo osviežujúci filter či cold brew. Vždy je to nakoniec len o vás. Cheers, tak na zdravie.
Kávovníkovy ker pochádza z horských oblastí Etiopie, regiónu Kaffa a Južného Súdánu. Odtiaľ sa rozšíril do Jemenu, neskôr do celého sveta. Ide o najkultivovanejšu rastlinu na svete a tvorí zhruba 70% celosvetovej produkcie.
Základné dve odrody Kávovníka arabského sú Typica a Bourbon.
Arabika je omnoho náročnejšia na pestovanie ako robusta, a preto je svojou kvalitou táto odroda tak prominentná a obľúbená. Plody kávovníka sa obvykle zberajú v období, keď dosahujú zrelosť.
Väčšina kávových plodov zreje od júna do októbra, v závislosti od konkrétneho regiónu a odrody kávovníka. Niektoré odrody arabiky podliehaju zberu viacnásobne v priebehu sezóny, iné sa zberajú v jednom kole a ponechávajú sa tie plody, ktoré ešte nezreli.
Ručný zber je najpoužívanejším pri najkvalitnejších odrodách, takto selektívny výber umožňuje zber toho najlepšieho.
Kávovníkovy ker pochádza z horských oblastí Etiopie, regiónu Kaffa a Južného Súdánu. Odtiaľ sa rozšíril do Jemenu, neskôr do celého sveta. Ide o najkultivovanejšu rastlinu na svete a tvorí zhruba 70% celosvetovej produkcie.
Základné dve odrody Kávovníka arabského sú Typica a Bourbon.
Arabika je omnoho náročnejšia na pestovanie ako robusta, a preto je svojou kvalitou táto odroda tak prominentná a obľúbená. Plody kávovníka sa obvykle zberajú v období, keď dosahujú zrelosť.
Väčšina kávových plodov zreje od júna do októbra, v závislosti od konkrétneho regiónu a odrody kávovníka. Niektoré odrody arabiky podliehaju zberu viacnásobne v priebehu sezóny, iné sa zberajú v jednom kole a ponechávajú sa tie plody, ktoré ešte nezreli.
Ručný zber je najpoužívanejším pri najkvalitnejších odrodách, takto selektívny výber umožnuje zber toho najlepšieho.
Plodom je 1,5 cm veľká kôstkovica, najskôr zeleného sfarbenia, v priebehu sa farba mení cez žltú, červenú až fialovú. Vnútri plodov sa nachádzajú 1-2 semená s pozdĺžnou ryhou. Tie obsahujú značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5—1,7% kofeínu.
Kávovník je vždyzelený ker s eliptickými tuhšími listami dosahujúcimi niekde okolo 15 cm. Dorastá do výšky 5-6 m, v kultúre 2-3 m. Ideálne sa mu darí pri teplotách medzi 15 až 25°C a vlhkom prostredí, vo výškach od 600-2500 m.n.m. V nižších n.m. výškach podiel kofeínu klesá.
Je faktom, že pestovanie vo väčších vyškach ovplivňuje kvalitu a chuťové profily, ktoré tak získavajú výraznejšiu pestrosť.
Najkvalitnejšie druhy arabík sa pestujú vo vyšších oblastiach, kde je dokonalá kombinácia vysokej nadmorskej výšky, striedavého obdobia dažďov, nepriameho slnečného žiarenia a dobrej drenážnej pôdy s obsahom minerálov.
Plodom je 1,5 cm veľká kôstkovica, najskôr zeleného sfarbenia, v priebehu sa farba mení cez žltú, červenú až fialovú. Vnútri plodov sa nachádzajú 1-2 semená s pozdĺžnou ryhou. Tie obsahujú značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5—1,7% kofeínu.
Kávovník je vždyzelený ker s eliptickými tuhšími listami dosahujúcimi niekde okolo 15 cm. Dorastá do výšky 5-6 m, v kultúre 2-3 m. Ideálne sa mu darí pri teplotách medzi 15 až 25°C a vlhkom prostredí, vo výškach od 600-2500 m.n.m. V nižších n.m. výškach podiel kofeínu klesá.
Je faktom, že pestovanie vo väčších vyškach ovplivňuje kvalitu a chuťové profily, ktoré tak získavajú výraznejšiu pestrosť.
Najkvalitnejšie druhy arabík sa pestujú vo vyšších oblastiach, kde je dokonalá kombinácia vysokej nadmorskej výšky, striedavého obdobia dažďov, nepriameho slnečného žiarenia a dobrej drenážnej pôdy s obsahom minerálov.
~ Blendy & Kávové zmesy — Limitky
Pridaj sa k nám, získaj 10% na svoju prvú objednávku a vždy čerstvý NWSLTR*
Odoslaním e-mailu súhlasíte s našimi obchodnými podmienkami a zásadami ochrany osobných údajov.
Už čoskoro…
Pravda, ktorá nie príliš poteší: Keď sa rozhodnete ísť neistou cestou môže sa stať, že vaše domáce espresso bude ako zoskok padákom s odretými ušami.
Dnes sú dostupné kvalitné kávovary za pomerne prijateľné ceny. Ak máte naozaj radi dobrú kávu, vaša investícia sa vám vráti..
Akonáhle máte svoj domáci setup v poriadku, cesta k príprave kvalitného espressa sa stáva optimistickejšou a chutnejšou a plnou kávových zážitkov. Všetko ostatné je už len trpezlivosť a prax.
Snaha dosiahnúť čo najdokonalejší chuťový zážitok sa vždy vyplatí. Keď sa vám to podarí, vaša šálka s kávou jednoducho ožije..
Vyskúšajte náš najobľúbenejší espresso blend INTERCITY vhodný tiež na French press aj do Koťoga a Džezvy.
Filter vás v každej jeho podobe zoberie za horizont, ide o majstrovský spôsob prípravy kávy. Chuťový profil sa roztiahne do šírky a hĺbky a káva odhalí celý svoj potenciál. Filter otvára priestor spoznať chuť kávy omnoho detailnejšie a s väčšou presnosťou.
Samozrejme tento spôsob prípravy kávy nemusí vôbec vyhovovať každému. Ak sa ale nebojíte nových chutí a chcete objaviť krásu filtrovanej kávy, je čas.
Odporúčame našu RWANDU KAMONYI WOMEN COFFEE.
Samozrejme. Skutočný kávový zážitok ale nastáva v momente, keď si kávu pred jej prípravou vždy čerstvo zomeliete. Po namletí káve postupne klesá istá časť chuťového profilu a tiež jej arómy.
Typ mletia nám uveďte do poznámky*
Áno, máme aj veľmi chutný a kvalitný organický decaf (kávy bez kofeínu).
Výrazné a komplexné chute môžu pri nesprávnom skladovaní kávy klesnúť. Kávu preto odporúčame skladovať na chladnom a suchom mieste – v skrini alebo skrinke mimo zdroja tepla, ako je napríklad rúra – v pôvodnom obale, alebo inej vzduchotesnej nádobe.
Neodporúčame skladovať kávu v chladničke, pretože vlhkosť degraduje jej chute a celkovú kvalitu. Skladovanie v mrazničke odporúčame len za určitých podmienok (dlhodobé a neprerušované obdobie).
Kávu odporúčame spotrebovať do 20 dní od dátumu praženia. Podľa našich skúseností začína neskôr káve blednúť jej komplexný chuťový profil.
Dopravu zadarmo máme pri nákupe nad 40€. Pri lokálnych objednávkach v rámci Košíc si viete bezplatne vyzdvihnúť kávu v jednej z naších predajní.
Neviete sa rozhodnúť?