Zopár naších tipov,
COLOMBIA TUMBAGA SUGAR CANE DECAF
Hodnotenie 5.00 z 5 na základe 1 zákazníckej recenzie
(1 recenzia zákazníka)
Sledujte nás
V samotnom základe kombinujeme zmesi z rôznych krajín. Chceme dosiahnúť unikátny chuťový prejav, a preto naše blendy pražíme s citom a ohľadom na rôznorodosť oboch kávových odrôd. Niektoré z nich sú výsledkom experimentovaní a testov, zatiaľ čo ostatné požadovaného chuťového profilu.
„Blendy dokážu udržať v káve harmóniu a vedia ponúknuť istú konzistentnú rutinu.“
Zmesy Arabika—Robusta sú stále bežné a žiadané, najmä pre espresso, ktorého esenciálnu chuť tvorí Arabika a Robusta dopĺňa vyšší pomer kofeínu, intenzity a krému. Robusta je preferovaná a obľúbená káva talianskeho štýlu, ktorej chuťový profil je v súlade s tradičným výrazom talianskeho espressa.
Robusta pochádza z Afriky, kde bola identifikovaná v roku 1800 v subsaharských regiónoch západnej a strednej časti krajiny, ako je Demokratická republika Kongo a Uganda. Dodnes sa pestuje v Afrike, tiež Ázii (vrátane Indonézie a Indie, no obzvlášť vysokú produkciu má Vietnam). Brazília takisto produkuje značné množstvo.
Robusta je podstatne jednoduchšia na produkciu ako arabika, a preto sa pestuje v nižších n. m. výškach. V týchto ohľadoch ide o „robustnejšiu“ kávovú rastlinu ako jej sesterské druhy. Nie náhodou obsahuje viac kofeínu ako arabika, je to takmer dvakrát viac.
Dorastá do výšky 6—12 m. Má tuhšie, mierne vlnité, eliptické, jasne zelené, až 30 cm dlhé listy. Biele až ružovkasté kvety vyrastajú zo zväzočkov v úžľabí listov. Plodom je priblížne 1,5 cm veľká kôstkovica obsahujúca 2 semená s obsahom kofeínu 2—4%. Kvalita tejto odrody je však nižšia ako u kávovníka arabského. Hoci arabika v súčasnosti dominovala globálnej produkcii kávy nad robustou so širokým rozdielom – približne 80/20, podľa World Coffee Research teraz robusta tvorí o niečo viac ako 40% kávy pestovanej na celom svete.
Robusta pochádza z Afriky, kde bola identifikovaná v roku 1800 v subsaharských regiónoch západnej a strednej časti krajiny, ako je Demokratická republika Kongo a Uganda. Dodnes sa pestuje v Afrike, tiež Ázii (vrátane Indonézie a Indie, no obzvlášť vysokú produkciu má Vietnam). Brazília takisto produkuje značné množstvo.
Robusta je podstatne jednoduchšia na produkciu ako arabika, a preto sa pestuje v nižších n. m. výškach. V týchto ohľadoch ide o „robustnejšiu“ kávovú rastlinu ako jej sesterské druhy. Nie náhodou obsahuje viac kofeínu ako arabika, je to takmer dvakrát viac.
Dorastá do výšky 6—12 m. Má tuhšie, mierne vlnité, eliptické, jasne zelené, až 30 cm dlhé listy. Biele až ružovkasté kvety vyrastajú zo zväzočkov v úžľabí listov. Plodom je priblížne 1,5 cm veľká kôstkovica obsahujúca 2 semená s obsahom kofeínu 2—4%. Kvalita tejto odrody je však nižšia ako u kávovníka arabského. Hoci arabika v súčasnosti dominovala globálnej produkcii kávy nad robustou so širokým rozdielom – približne 80/20, podľa World Coffee Research teraz robusta tvorí o niečo viac ako 40% kávy pestovanej na celom svete.
Po 16. st. sa pestovanie kávy zásadne zvýšilo a stalo sa ekonomickým vyrábať predvídateľnejšie, rozmernejšie a zreteľnejšie zmesi.
Najstaršie európske kaviarne sa pri získavaní fanúšikov spoliehali práve na zmesi. Napriek tomu, že sa kritici báli „nápoja demokracie“ – a panovníci, ktorí prikazovali svojim poddaným vyhýbať sa káve – jej príťažlivosť bola nezastaviteľná.
Keď kávové spoločnosti vzrástli, do módy prišli predmleté kávy a výsledkom bol celkový pokles kvality. Výnimkou bolo talianské espresso, ktoré si zachovalo svoju kvalitu aj napriek tomuto trendu.
V roku 1901 Luigi Bezzera z Milána v Taliansku patentoval prvý kávovar s extrakciou pary a horúcej vody, ktorý vynikal svojou rýchlosťou a efektívnosťou v porovnaní s inými. Espresso bolo objavené v 80. rokoch 19. storočia a stalo sa nepostrádateľným. Dnes je espresso najrozšírenejším nápojom sveta.
Po 16. st. sa pestovanie kávy zásadne zvýšilo a stalo sa ekonomickým vyrábať predvídateľnejšie, rozmernejšie a zreteľnejšie zmesi.
Najstaršie európske kaviarne sa pri získavaní fanúšikov spoliehali práve na zmesi. Napriek tomu, že sa kritici báli „nápoja demokracie“ – a panovníci, ktorí prikazovali svojim poddaným vyhýbať sa káve – jej príťažlivosť bola nezastaviteľná.
Keď kávové spoločnosti vzrástli, do módy prišli predmleté kávy a výsledkom bol celkový pokles kvality. Výnimkou bolo talianské espresso, ktoré si zachovalo svoju kvalitu aj napriek tomuto trendu.
V roku 1901 Luigi Bezzera z Milána v Taliansku patentoval prvý kávovar s extrakciou pary a horúcej vody, ktorý vynikal svojou rýchlosťou a efektívnosťou v porovnaní s inými. Espresso bolo objavené v 80. rokoch 19. storočia a stalo sa nepostrádateľným. Dnes je espresso najrozšírenejším nápojom sveta.
~ Arabiky
Pridaj sa k nám, získaj 10% na svoju prvú objednávku a vždy čerstvý NWSLTR*
Odoslaním e-mailu súhlasíte s našimi obchodnými podmienkami a zásadami ochrany osobných údajov.
Už čoskoro…
Pravda, ktorá nie príliš poteší: Keď sa rozhodnete ísť neistou cestou môže sa stať, že vaše domáce espresso bude ako zoskok padákom s odretými ušami.
Dnes sú dostupné kvalitné kávovary za pomerne prijateľné ceny. Ak máte naozaj radi dobrú kávu, vaša investícia sa vám vráti..
Akonáhle máte svoj domáci setup v poriadku, cesta k príprave kvalitného espressa sa stáva optimistickejšou a chutnejšou a plnou kávových zážitkov. Všetko ostatné je už len trpezlivosť a prax.
Snaha dosiahnúť čo najdokonalejší chuťový zážitok sa vždy vyplatí. Keď sa vám to podarí, vaša šálka s kávou jednoducho ožije..
Vyskúšajte náš najobľúbenejší espresso blend INTERCITY vhodný tiež na French press aj do Koťoga a Džezvy.
Filter vás v každej jeho podobe zoberie za horizont, ide o majstrovský spôsob prípravy kávy. Chuťový profil sa roztiahne do šírky a hĺbky a káva odhalí celý svoj potenciál. Filter otvára priestor spoznať chuť kávy omnoho detailnejšie a s väčšou presnosťou.
Samozrejme tento spôsob prípravy kávy nemusí vôbec vyhovovať každému. Ak sa ale nebojíte nových chutí a chcete objaviť krásu filtrovanej kávy, je čas.
Odporúčame našu RWANDU KAMONYI WOMEN COFFEE.
Samozrejme. Skutočný kávový zážitok ale nastáva v momente, keď si kávu pred jej prípravou vždy čerstvo zomeliete. Po namletí káve postupne klesá istá časť chuťového profilu a tiež jej arómy.
Typ mletia nám uveďte do poznámky*
Áno, máme aj veľmi chutný a kvalitný organický decaf (kávy bez kofeínu).
Výrazné a komplexné chute môžu pri nesprávnom skladovaní kávy klesnúť. Kávu preto odporúčame skladovať na chladnom a suchom mieste – v skrini alebo skrinke mimo zdroja tepla, ako je napríklad rúra – v pôvodnom obale, alebo inej vzduchotesnej nádobe.
Neodporúčame skladovať kávu v chladničke, pretože vlhkosť degraduje jej chute a celkovú kvalitu. Skladovanie v mrazničke odporúčame len za určitých podmienok (dlhodobé a neprerušované obdobie).
Kávu odporúčame spotrebovať do 20 dní od dátumu praženia. Podľa našich skúseností začína neskôr káve blednúť jej komplexný chuťový profil.
Dopravu zadarmo máme pri nákupe nad 40€. Pri lokálnych objednávkach v rámci Košíc si viete bezplatne vyzdvihnúť kávu v jednej z naších predajní.
Neviete sa rozhodnúť?